Ce trebuie să știi despre condusul în condiții de iarnă

Iarna reprezintă una dintre cele mai dificile provocări pentru șoferi. Asta deoarece autoritățile sunt mereu luate prin surprindere și se arată deseori a fi neputincioasă în fața unor fenomene meteo dure precum ninsoarea abudentă sau gheața de pe străzi. Să conduci în astfel de condiții reprezintă o dovadă de curaj, doar că uneori trebuie să ne suim la volan chiar dacă nu ne dorim acest lucru.

De aceea am decis realizarea unui scurt ghid despre cum este condusul în condiții de iarnă. Iar dacă ești o persoană începătoare care nu a mai condus pe timp de iarnă până acum, aceste sfaturi se vor dovedi a fi foarte utile.

Păstrarea distanței față de mașina din față

Despre păstrarea distanței față de vehiculul din față s-a tot vorbit mult, doar că acest detaliu este și mai important iarna. Condițiile meteo fac ca frânarea să fie mult mai dificil de realizat, iar de aceea ar trebui să păstrezi o distanță care să îți garanteze siguranța, astfel încât atunci când te vezi nevoit să frânezi, să poți opri mașina în timp util.

Plecarea de pe loc se face ușor

Indiferent de starea carosabilului, care poate fi acoperit de zăpadă sau de gheață, plecarea de pe loc trebuie realizată ușor. Dacă vei încerca să pleci tare, șansele ca mașina să derapeze și aderența să fie aproape zero sunt mari, motiv pentru care ar trebui să pleci de pe loc cu o turație mică.

Tehnica de contra-viraj

Șansele ca mașina să intre în derapaj pe timp de iarnă sunt mari, de aceea ar trebui să cunoști conceptul/manevra de contra-viraj. Mai exact, dacă mașina patinează spre dreapta, ar trebui să tragi de volan ușor și controlat către stânga. Astfel poți îndrepta mașina înapoi.

Grijă la pietoni

Așa cum trebuie să ai grijă la mașina din fața ta, la fel trebuie să ai și la pietoni. În general iarna este foarte mult haos, așa că trebuie să te asiguri că poți frâna eficient atunci când apare un pieton.

Mașina trebuie să fie dotată

Pe lângă anvelopele de iarnă, mașina ta ar mai trebui să fie dotată cu lanțuri și alte accesorii care să te ajute pe timp de iarnă, precum lopata, sarea sau nisipul. La un moment dat, acestea s-ar putea dovedi a fi de mare ajutor.

Distribuie articolul

Leave a Reply