Diferențele dintre răceală și gripă

Ne aflăm în plină epidemie de gripă iar numărul persoanelor decedate din această cauză este foarte mare. Cu toate că există foarte multe campanii de informare despre prevenirea gripei, cazuri noi apar de la o zi la alta.

Multe persoane însă confundă banale răceală cu gripa, iar asta duce la o aglomerare nejustificată a spitalelor. Din acest motiv, în rândurile următoare ne-am propus să discutăm despre diferențele dintre răceală și gripă.

Chiar dacă inițial ar putea părea foarte asemănătoare, diferențele dintre răceală și gripă sunt mari.

Debutul ne spune dacă e răceală sau gripă

Încă de la debut ne putem da seama dacă avem gripă sau răceală.

Simpla răceală debutează ușor iar organismul nu este foarte afectat. În schimb, debutul gripei este unul foarte agresiv iar organismul este grav afectat de această afecțiune.

Cum ne dăm seama că e doar o simplă răceală

Răcelile au adesea următoarele simptome: oboseală, dureri de cap sau de gât, strănut dar și mucozități nazale.

Simptomele gripei

În schimb, atunci când ne alegem cu o gripă, ne putem da seama destul de ușor că suferim de gripă. Iar asta pentru că, așa cum spuneam, este destul de agresivă.

Încă de la început vom face febră de 39-40 de grade. Iar pe lângă aceasta, starea de oboseală este și ea prezentă. Mai pot apărea frisoane, dureri foarte mari de cap, de ochi și roșu în gât.

De asemenea, febra poate ține chiar și 5 zile. Iar tusea poate fi prezentă două luni de zile.

Apar și dureri musculare acute. De asemenea, starea de greață și voma sunt și ele simptome care semnalează gripa.

Gripa nu apare oricând

O altă diferență între răceală și gripa este reprezentată de sezonul când acestea pot apărea.

Despre răceală știm că o putem căpăta pe tot parcursul anului. În schimb, gripa apare de cele mai multe ori în perioada de iarnă, anume în perioada noiembrie – februarie. Motivul pentru care este mult mai frecventă gripa în această perioadă este faptul că sistemul imunitar este afectat de sezonul rece.

Cum putem preveni gripa

Așa cum ni se spune adesea la televizor, gripa poate fi prevenită atunci când punem foarte mult accent pe igienă. Apoi, este bine să evităm locurile publice în care se adună adesea foarte multe persoane: mall-urile, mijloacele de transport în comun.

De asemenea, dacă apar simptomele gripei este bine să mergem la un doctor. Doar că este mai bine să mergi mai întâi la medicul de familie, pentru a nu aglomera și mai mult Unitatea de Primiri Urgente.

Distribuie articolul

Leave a Reply